Blog Archive

Sunday, 2 June 2013

roti jala oh roti jala

masak oh masak..
chef2 terkemuka kebanyakannye org lelaki kan? memang la tp diorg belajar br leh jd camtu. orang perempuan, x reti masak camne pon, sekali bce resepi @ tgk care org len msk, dah leh start buat. caye ke x ni?
percayalah........hehehe
okeh, mungkin apa saya cite ni xde la hebat mne pun tp untuk dijadikan contoh je. okey, petang semalam, sy search la internet untuk cari resepi yg x perlu menggunakan oven @ kukusan. ini la yang menariknya, ada satu resepi yg sy bley buat ngan semua benda yang ada kat rumah.
bahan2nye:
3 cawan tepung gamdum
3 cawan air
1 biji telur
satu camca garam
sedikit pewarna kuning
2 1/2 camca minyak masak

korang agak2lahkan, ape la saya nak masak? yang sokmo masak mesti dah dpt agakkan. ni la resepi untuk roti jala...heehe
okey, mse saya bce resepi tu ada satu benda yg xde. pewarna kuning,  alah, apa, susah, kunyitkan ada, org zaman dulu pon mne ada pewarna kuning. so, kunyitlah penggantinye. ha, ada satu lagi benda yg kurang, alat nak buat jala, eh eh, bukan maksud saya ......ala, saya ta tau apa nama dia, tp yg org gne untuk buat bentuk roti jala tu la. yang selalu org kat pasar malam gune tu...
dah2, cukup cite sal kekurangan barang. so, saya pon mulakan operasi pertama sy untuk buat roti jala. memandangkan tengah hari tu mak ada wat kari, so bley la jadikan kari tu sebagai pencecahnya. resepi cakap, 3 cawan tepung, sy x ikut pon, sy letak sebanyak yg sy suka. oleh sbb kat rumah ni sy ngan mak saya je, so, 3 cawan tepung tu banyak sangat la pada saya. saya isi tepung sampai 1/3 mangkuk saiz sederhana. saya letak telur sebiji.
oleh sebab saya x tau camca tu banyak mne, so, saya main agak je la. garam saya ambil secubit dua ( sbb kari kan dah masin,jgn makan masin bnyk2, nnt kena darah tinggi), minyak masak tu, saya ambil la 2 sudu besar, bukan effect mne pon. kacau sampai sebati, lepas tu isi air, isi lah banyak mne pon, yg penting smpai tepung tu cair. cair yg macam mane? cair macam kuah kari yg mak korang selalu masak. kacau smpi xde residue. so, dah siap bahan2 kita.
masa untuk menggoreng...hoooray...cepat 2, mak dah lapar...heheh
okey, sbb alat u sy xde, so, sy gnekn penapis. pelik? x pon, jd je sy punye roti jala  tu, ni la yg org ckp living skills...hheh.so, panaskan non-stick frying pan, api paling slow tau, nnt hangus. kalau xde kuali x lekat, gne la kuali biase, minyak, secotet je tau. lepas tu, sy gne la penapis sy utk buat bentuk jala . mase masak tu, xyah gne  sudip pon x pe, biar roti jala smpi bhgian atas roti tu kering, lepas tu angkat la. senang je kan, lepas tu lipat @ gulung, dan hidangkan bersama kuah kari. yummy, sedap...
tgk, x yah belajar pon, tau bahan, dah cukup. prinsip saya kalo bab masak, sy tau bahan, cukup la, lepas tu saya masak ikut cara saya.senangkan? peace...

1 comment:

  1. boleh try nihh , roti jala is my favourite , senang jeh rupanya nak buat roti jala nih kan , time kasih ye atas perkongsian ilmu yg bermanfaat niy . bahan2 tu memang dah sedia ada di rumah . gune kunyit jeh pon da cukop , haha . :)

    ReplyDelete